گردشگری سلامت

گردشگری سلامت

گردشگری سلامت یکی از انواع جدید گردشگری است که در سال‌های اخیر با توجه بیشتر مردم به وضعیت سلامت خود و خانواده روندی روبه‌رشد در میان انواع گردشگری داشته است که با هدف حفظ، بهبود یا حصول مجدد سلامت جسمی یا ذهنی فرد صورت می‌گیرد. گردشگری سلامت به مسافرت‌رفتن جهت درمان بیماری‌های جسمی که می‌تواند با مراقبت‌های پزشکی در بیمارستان‌ها و مراکز پزشکی و یا با استفاده از منابع درمانی طبیعی (به‌منظور درمان یا استراحت و تمدد اعصاب) مانند چشمه‌ها و آب‌های درمانی همراه شود،گفته می‌شود.

می‌توان گردشگری سلامت را دارای دودسته جاذبۀ کلی دانست:

۱٫ جاذبه‌های طبیعی و ویژگی‌های زمین‌شناختی حائز اهمیت درمان که به‌نوعی ویژگی‌های مشترک با اکو توریسم و ژئوتوریسم دارد.
۲٫ جاذبه‌هایی که می‌توان آن‌ها را جاذبه‌های فنی و صنعتی نام نهاد که بیشتر متوجه توان پزشکی و درمانی و امکانات پزشکی موجود در یک کشور است.
کشور ایران از هردو حیث دارای جایگاه ویژه‌ای در گردشگری سلامت، به‌ویژه در منطقه خاورمیانه است.

ثروت آفرینی

گردشگری سلامت در ایران

به دلیل برخورداری از استانداردهای بالا در تحقیقات و خدمات پزشکی، گردشگری سلامت ایران در جهان رواج یافته است. همچنین هزینه‌های پایین درمان باعث شده است که ایران به‌عنوان یک مقصد مهم گردشگری در نظر گرفته شود. تحلیل هزینه‌های مراحل مختلف نشان می‌دهد که هزینه‌های درمانی در ایران نسبت به کشورهای توسعه‌یافته بسیار کمتر است. ایران همچنین در مقایسه با رقبای منطقه‌ای خود ازجمله ترکیه، امارات، عربستان سعودی، بحرین و همچنین کشورهای جنوب شرقی آسیا ازنظر هزینه‌های درمان کشوری مقرون‌به‌صرفه است.
سیستم مراقبت‌های بهداشتی ایران ازجمله بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها از تجهیزات و فناوری‌های بالایی برخوردار هستند که می‌توانند بهترین خدمات را بدون هرگونه انتظار ارائه دهند.
طبق آمار ارائه‌شده توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) در سال ۲۰۲۰، مراقبت‌های بهداشتی در ایران ازنظر عملکرد سیستم بهداشتی در رتبه‌های ۴۶ قرار دارد. علاوه بر این، تخصص پزشکان ایرانی باعث شده است تا بازار خدمات پزشکی ایران برای خارجی‌ها جذاب باشد.
طبق گفتۀ معاون رئیس انجمن ارتقای گردشگری سلامت ایران، بالغ‌بر ۶۰۰٫۰۰۰ گردشگر سلامت در چهار ماه نخست سال ۱۳۹۸ از ایران بازدید کردند و این برابر است با تعداد کل جهانگردان سلامت که در سال ۱۳۹۷ برای مقاصد درمانی به کشور ایران سفرکرده‌اند. بر اساس آخرین آمار به‌دست‌آمده در سال ۱۳۹۸ گردشگران عمدتاً از کشورهای عراق، جمهوری آذربایجان، کشورهای حاشیۀ خلیج‌فارس، لبنان، سوریه و همچنین مهاجران ایرانی ساکن کانادا و آلمان آمده‌اند و به دنبال جراحی‌های زیبایی، جراحی چشم، درمان ناباروری، جراحی قلب باز، جراحی ستون فقرات و پیوند عضو هستند.
دستۀ دیگر که از کشورهای پیشرفته‌ترند، بیشتر برای جراحی‌های زیبایی به‌خصوص عمل بینی، جراحی کاهش وزن، جراحی پلاستیک، کاشت مو و جراحی ایمپلنت سینه به ایران می‌آیند.

گردش مالی

صنعت توریسم درمانی نقش مهمی در درآمد ملی کشورها دارد. طبق آمار، ۱۷۶ کشور در دنیا که به گردشگران سلامت خدمات ارائه می‌دهند، گردش مالی خدمات گردشگری سلامت بر اساس برآوردهای بین‌المللی ۴۳۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۸ بوده است که به نسبت سال قبل از آن رشدی ۲۵ درصد داشته و سهم ایران یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بوده است.

مزایای گردشگری سلامت در ایران

هزینه‌های بالای درمان خصوصی و سیستم‌های بهداشتی با کیفیت پایین در بسیاری از کشورهای منطقه به معنای تقاضا برای خدمات پزشکی در ایران است. کسانی که در کشورهای اسلامی به‌ویژه در ایران احساس راحتی بیشتری می‌کنند، نسبت به برخی از کشورهای عربی یا آسیایی که خدمات مشابهی ارائه می‌دهند، بیشتر به توریسم درمانی ایران جذب می‌شوند.
نزدیکی جغرافیایی، چشمه‌های معدنی بی‌شمار سرد و گرم در مناطق مختلف کشور و همچنین خدمات بهداشتی کم‌هزینه و باکیفیت بالا در زمینه‌های باروری، درمان سلول‌های بنیادی، دیالیز، جراحی‌های قلب، جراحی‌های زیبایی و جراحی چشم ازجمله خدماتی است که در صنعت توریسم درمانی ایران ارائه می‌شود.
 مزایای انتخاب ایران به‌عنوان یک مقصد گردشگری پزشکی به شرح ذیل است:
✔خدمات ارائه‌شده به بیمار از کیفیت بالایی برخوردار است.
✔درمان در ایران مقرون‌به‌صرفه است.
✔طیف گسترده‌ای از جاذبه‌های گردشگری در ایران وجود دارد.
✔ایران دارای جراحان ماهر و مجرب است.
✔ارائه‌دهندگان خدمات حرفه‌ای (شرکت‌های گردشگری پزشکی) در ایران راه را برای درمان‌های باکیفیت بالا هموار می‌کنند.

گردشگری سلامت

معایب گردشگری سلامت در ایران

گردشگری سلامت در ایران علاوه بر مزایایی که دارد، دارای معایبی نیز هست که درواقع از معایب کلی گردشگری سلامت در جهان است و برای بیماران نگرانی‌هایی به وجود می‌آورد. معایب گردشگری سلامت شامل موارد زیر است:
✔کمبود اطلاعات و عدم اطمینان کامل به اطلاعات به‌دست‌آمده،
✔عدم وجود مقررات برای حمایت از مسافران گردشگری سلامت،
✔قرار نگرفتن تحت پوشش بیمه،
✔موانع فرهنگی و زبانی،
✔اشتباه در تخمین هزینه‌ها.

انواع درمان در گردشگری سلامت در ایران

ایران به عنوان یک مقصد گردشگری پزشکی در زمینه های مختلف پزشکی از اعتبار برخوردار است. این موارد شامل موارد زیر می باشد:

  • درمان ناباروری.
  • درمان انواع سرطان.
  • انجام انواع جراحی­ های زیبایی.
  • ارتوپدی.
  • درمان های دندانپزشکی.
  • مغز و اعصاب و جراحی مغز و اعصاب.
  • قلب و جراحی قلب.
  • درمان چاقی.
  • چشم پزشکی.

پتانسیل‌های گردشگری سلامت در ایران

با توجه به مطالب ارائه‌شده، کشور ایران با داشتن آب‌وهوای ایده آل و چهارفصل طبیعت، جاذبه‌های گردشگری تاریخی، مذهبی، طبیعی و فرهنگی، مراکز درمانی مدرن مجهز به نیروی انسانی متخصص با معیارهای بین‌المللی، شرایط فرهنگی مناسب برای مسلمانان، تعداد زیادی ایرانی که در خارج از کشور زندگی می‌کنند و نیاز به مراقبت پزشکی دارند و تقاضای بالای خدمات پزشکی در منطقه، ایران پتانسیل بسیار خوبی دارد تا بتواند مرکز گردشگری پزشکی در منطقه باشد. مهم‌ترین مزیت ایران با توجه به موضوعات استراتژیک و رقابتی، قیمت‌های رقابتی خدمات پزشکی در مقایسه با استانداردهای جهانی و منطقه‌ای است.

سخن آخر

کشور ایران دارای جایگاه ویژه‌ای در گردشگری سلامت به‌ویژه در منطقه خاورمیانه است. اکثر کشورهای منطقه نه چنان پیشرفتی در علم پزشکی داشته‌اند و نه طبیعت متفاوتی مانند ایران را دارا می‌باشند. درنتیجه، اگر بر روی دستگاه‌های ارائه خدمات درمانی به مسافران توجه بیشتری شود و با برنامه‌ریزی صحیح آمایش گردشگری پزشکی برای استان‌های ایران انجام شود، می‌توان امیدوار بود که در پی آن با سیستم‌های صحیح بازاریابی، گردشگران سلامت را به ایران جذب کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

error: Content is protected !!